Обрізка смородини після врожаю
Обрізку багатьох ягідних чагарників зазвичай проводять, коли рослина знаходиться в сплячому режимі – пізньої осені, взимку або ранньою весною. Але в ряді випадків її безболісно можна зробити і влітку. Так, обрізка смородини відразу після збору врожаю в ряді випадків набагато зручніше і простіше. Пагони з листям легко «відсортувати» за якістю і видалити слабкі або неправильно розвивається. Обрізка смородини влітку проводиться у відповідності з певними правилами, які розглянемо в цій статті.
Коли і навіщо обрізати смородину влітку
Кожен садівник, вибираючи, коли робити обрізку смородини, орієнтується на свої завдання і можливості. Для одних, зручніше її зробити пізньої восени, для інших – навесні. Треті вважають, що вже після збору ягід кущах потрібно дати нове життя.
У літньої обрізки є кілька переваг:
- вона стимулює розвиток бічних відростків у молодих пагонів ще протягом поточного вегетаційного періоду;
- закладає потужні нирки на майбутній рік;
- покращує живлення розвиваються молодих пагонів;
- освітлює сприяє рівномірному освітленню куща.
І це, не кажучи вже про те, що влітку простіше помітити пагони ослаблені, зі слідами хвороб та уражені шкідниками, які потрібно видалити з санітарних міркувань. Під час збирання ягід можна намітити до обрізанні і ті гілки, які не дали доброго врожаю, а також сформувати крону куща в оптимальному вигляді.
При грамотному підході смородина реагує на обрізку спокійно, а за частину вегетаційного періоду встигає набрати силу при належному догляді. Але проводити такі роботи бажано тільки з сильними кущами. Тим рослинам, які з якої-небудь причини відстають у розвитку (несприятливі умови, хворобу або ураження шкідниками, механічні пошкодження), краще дати час на відновлення і обрізати їх пізніше.
Особливо потребує обрізанні чорна смородина, яка зростає в нормальних умовах дуже швидко. Розрісся кущ починає пригнічувати сам себе і за великий кроні вихід ягід стає мінімальним.
Влітку, особливо в умовах підвищеної вологості і температури, простіше занести в ростуть кущі збудників хвороб. Тому звертаємо увагу на стан інструменту. Він повинен бути гострим і давати рівний зріз втечі. В залежності від операції, використовуємо ніж, секатор або садову пилу. Звичайно, інструмент перед роботою обробляємо дезінфікуючими засобами, а великі зрізи (наприклад, старих пагонів) закладаємо садовим варом.
Правильна обрізка смородини
Природно, така тонка операція, як видалення пагонів, повинна враховувати всі особливості розвитку цієї культури. Не секрет, що основними «постачальниками» червоних та білих ягід є двох – і трирічні пагони, а у чорної смородини – приріст однорічних. Старі скелетні гілки погано або зовсім не плодоносять, але, при цьому, справно споживають поживні речовини, пригнічуючи молоді пагони і знижуючи загальну врожайність. На основі цих установок розберемося, як правильно робити обрізку смородини.
На садових ділянках її три види:
- біла;
- червона;
- чорна.
Схема обрізки для кожного з цих видів смородини має свої особливості, хоча основна ідея схожа у всіх. В першу чергу видаляємо старі скелетні пагони, залишаючи їм на заміну кілька найбільш потужних з молодих. У червоної і білої смородини критичного віку гілки досягають в 6-7 років, у чорної – у 4-5. Після цього пагони дають нечисленний і слабкий приріст і практично не беруть участь у формуванні врожаю.
Обрізка червоної і білої смородини, в принципі, ідентичні, так як цикл розвитку їх схожий. «Золотий фонд» цих видів – дво – і трирічні пагони. Але у багатьох сортів хороше плодоношення зазначається на гілках у віці 5-6 років. В залежності від густоти куща, влітку потрібно видалити 2-3 самих старих скелетних втечі. У підсумку, у нас повинно залишитися 6-8 основних гілок.
Видаляємо також слабкі прикореневі пагони і ті з молодих, які конкурують з центральними. Потім підрізаємо молоді бічні відгалуження, які дали урожай у поточному році, якщо вони ростуть занадто щільно. При цьому потрібно залишити приріст цього сезону – він забезпечить вас ягодами в майбутньому. Взагалі, у червоної і білої смородини ягоди формуються на верхівках пагонів, тому прищипування і обрізка їх протипоказана.
Обрізка чорної смородини повинна проводитися з видаленням всіх пагонів старше 5 років. Нерідко у цього виду можна спостерігати розлогі кущі, майже лежать на землі. Нижні гілки, що ростуть горизонтально, потрібно обрізати. Таким пагонам, зазвичай, не вистачає світла, а їх контакт із землею провокує занос з грунту збудників хвороб. Потім оновлюємо гілки у віці 2-3 років – обрізаємо слабкі (витончення, з невеликою кількістю нирок), що ростуть всередину куща.
Поліпшити розгалуження можна, якщо видалити верхівкові частини таких пагонів над ниркою. Взагалі, для чорної смородини разреживающая обрізання – одна з основних завдань. Надто загущені кущі частіше хворіють, не продуваються і відчувають дефіцит світла. У результаті, якщо ми робимо обрізку чорної смородини правильно, то залишається по 4-6 пагонів віком 1, 2 і 3 роки. Вони забезпечать подальший розвиток куща, і врожай. Гілок чотирьох – і п’ятирічних має бути мінімальна кількість (1-2). Їх ми видалимо на майбутній рік.
Підживлення смородини після збору врожаю і обрізки
Зрозуміло, що після літньої обрізки смородині знадобиться якісне харчування для відновлення сил і розвитку залишилися пагонів. Тому після процедури її потрібно буде повноцінно підгодувати. Але багато садівники в цей період застосовують органіку з великою кількістю азоту, який у другій половині літа вже не потрібен. Тому для підгодівлі бажано використовувати спеціальне сезонне добриво, як таке .
До його складу входить не тільки збалансований комплекс макроелементів, але і деякі речовини, які допоможуть рослинам краще підготуватися до майбутньої зими. Це, наприклад, кремній в биодоступном вигляді. Він зміцнює імунітет рослин, допомагає їм краще перенести холоду, перезволоження або засуху. А мікроелементи в хелатній формі нормалізують всі біохімічні процеси.
Після обрізки видаліть стару мульчу навколо кущів, бур’яни і розсипте гранули в пристовбурних колах. Потім їх потрібно акуратно розпушити або неглибоко перекопати, якщо земля дуже щільна, а потім полити.
Помилки при літньої обрізки смородини
Будь-яка обрізка смородини після збору врожаю може бути і неефективною або взагалі шкідливою, якщо допускати деякі типові для недосвідчених садівників помилки.
Серед них:
- видалення занадто великої кількості пагонів, що приводить до пригнічення куща;
- залишення старих гілок і всіх однорічних пагонів;
- укорочення верхніх частин пагонів білої і червоної смородини;
- компактна обрізка по зовнішньому контуру з густим центром.
Серед усіх проблем, які підстерігають садівника, основна криється в ньому самому. Це нерішучість. Іноді просто страшно чіпати здоровий зелений кущ, який, до того ж, порадував добрим врожаєм. Але така політика, в підсумку, призводить до деградації смородини і при потужних кущах виходить мінімальний вихід продукції. Тому, провести обрізку треба, нехай тільки і тих пагонів, непотрібності яких ви впевнені. Восени, після листопаду, можна буде повторно оцінити стан кущів.
Літня обрізка – це один з етапів формування посадок, який може бути продовжений і пізньою осінню і ранньою весною. Але саме після збору урожаю ви можете зразу оцінити, як приблизно буде виглядати кущ в період вегетації та оцінити якість пагонів.