Досвід вирощування абрикоса
Доброго часу доби всім хто читає мою статтю. 2 роки тому почав омолоджувати свій сад, було куплено 2 черешні, дві груші, вишня і яблуня. Але мені, напевно як і багатьом садівникам-любителям, захотілося яке-небудь “екзотичне” рослина.
Почав студіювати простори інтернету, виявляється наші вчені вже давно вивели сорти які непогано визрівають в нашій смузі. Один з них називається абрикос “червонощокий”, але після детального вивчення зрозумів, що смак у нього більш кислий, ніж солодкий. У зв’язку з цим вчені доопрацювали цей сорт, та вивели новий, називається “син краснощок”, як я зрозумів ці назви пов’язані з тим, що у абрикоса дві сторони з червоними плямами , а вся інша частина жовто-оранжева, до речі смакові якості у цього сорту оцінені в 4,8 бала з 5 можливих і смак солодко-кислий а не навпаки.
Садив в день покупки, на вулиці був місяць травень 2017 року. Садив за перевіреною схемою, викопав невелику ямку, велика була не потрібна (як виявилося, коли вийняв рослину з горщика, корінь був просто крихітний, розміром з дамський кулачок), засипав чорнозему, трохи піску,жменьку перегною й тирси і добриво “корневін” (потрібно для формування кореня і кращої приживлюваності). Далі слідував регулярний полив, намагався поливати водою зі шланга (вона холодна, що згубно для мододих коренів) а відстояною, з бочки на городі. Йшов тиждень за тижнем, а я не спостерігав ніяких змін, листочки не з’являлися, а деякі гілки починали сохнути. Була думка чим небудь “підгодувати”, але знаючі люди сказали, не можна підгодовувати свіжо посаджені рослини, мовляв “корневін” достатньо. Пройшло вже 2 з гаком місяці, але змін не було, але я продовжував регулярно поливати(кожні 1-3 дні в залежності від погоди). І ось одного разу в кінці липня я сильно здивувався глянувши на дерево, справа в тому, що буквально днем раніше на дереві були лише маленькі натяки на нирки, а вже сьогодні все дерево вкрилася маленькими листочками! ! ! Я, звичайно, зрадів, всі праці не даремно! ! ! Листя швидко формувалися, і вже через тиждень дерево було все зелене. Листя опало в кінці вересня – початку жовтня.
Перед зимою провів обрізку хворих та сухих гілок, замазав зрізи “садовим варом” (продається в будь-якому розпліднику або гіпермаркеті у відділі рослин). Гарненько пролив дерево під корінь, до речі це краще робити для будь-якого плодового дерева десь в кінці жовтня, щоб воно легше витримало зиму. І на всякий випадок обмотав все дерево тканиною геотекстилем в 2 шари, щоб молодому дереву було тепліше зимувати, а взимку, коли чистив на городі сніг, намагався скидати його під дерево, так само щоб йому було тепліше.
Настала довгоочікувана весна 2018года. В кінці квітня повністю зійшов сніг, і я дістав геотекстиль. Спочатку було незрозуміло, “вижило” дерево взимку, але вже через пару тижнів почали формуватися нирки, і стало зрозуміло, що дерево “вижило”. Чесно кажучи, за цей сезон нічого особливо нового з деревом не відбувалося, стало трохи вище, і злегка розкинулися гілки, я відразу зробив “прищіпку” крони (тобто обрізав центральну гілку-стовбур, щоб рослина не витягувалося в гору а кустилось в сторони), пару раз за літо вносив добриво для плодових дерев з високим вмістом калію і ще чогось. Перед зимою також гарненько його полив, і провів обрізування пошкоджених гілок. На 2ю зиму обмотувати тканиною не став, вирішив перевірити на витривалість.
Настала весна 2019 року (мабуть всі пам’ятають, що температура в квітні близько 20, а в травні була в районі 30 і навіть більше градусів). І де то в середині квітня дерево знову зазеленилось, а ось вже в кінці квітня воно вкрилося довгоочікуваними квіточками! ! !
Дерево зацвіло на 2й рік посадки в кінці квітня – початку травня. Квіток було дуже багато
Звичайно одне з головних правил садівників, це обривати перші квіточки, потрібно це для того щоб дерево у перший рік плодоношення не витрачав сили на дозрівання плодів, а “відпочило”, і продовжило більшою мірою розвивати кореневу систему. Але чесно кажучи я так не зробив, було просто ДУЖЕ шкода, і ДУЖЕ хотілося подивитися на результат вже в цьому році (не знаю чи правильно я зробив чи ні, але на форумі садівників багато пишуть, що не обривають квіти в перший рік, і отримують гідний результат). Загалом дерево зростала, квіточки розпускалися один за одним, до речі аромат в радіусі 2 метрів стояв такий, що важко порівняти з іншими плодовими деревами, солодкий і приємний! ! ! Цвітіння тривало близько 10 днів, і вже в кінці травня почали з’являтися перші зав’язі абрикосиков, які швидко перетворювалися в маленькі але вже плоди.
Загалом все йшло чудово, синоптики обіцяли тепле літо, і я був впевнений, що якщо вже в травні такі плоди, то до кінця серпня – початку вересня (час збору абрикосів ), я зберу відмінний і рясний урожай, адже дерево було просто усипане абрикосами! ! !
АЛЕ, в середині червня почалися дощі, і йшли вони постійно, давно не пам’ятаю такого дощового літа, дощі були затяжні і сонця і потрібної температури практично не було, але все ж плоди потихеньку збільшувалися, а “щічки” потихеньку червоніли
На жаль, дощі раніше йшли дуже часто, надія на хороше і правильне дозрівання танула. хоча на початку липня були помітні зміни, плоди підросли, більше почервоніли і вкрилися характерними “міні волоссячком”
Так само кілька разів, дерево підгодовував під корінь, такими ж добривами як і в минулому році.
Загалом не варто особливо описувати, яке було дощове літо, Ви і самі знаєте це. І я розумів, що плоди правильно не визріють, але був вже просто спортивний інтерес, що ж все таки вийде. В кінці липня абрикоси збільшилися дуже мало, зміни були лише в кольорі, плоди ставали більш бордовими.
На початку серпня, цікавості не було меж, і я вирішив спробувати перший абрикос. Що сказати, звичайно ще кислий і жорсткуватий, але все одно прикольний, зазначу щільність і текстуру, навіть якщо б плід був взагалі без смаку, я б зрозумів, що це саме абрикос.
Погода і не думала налагоджуватися, 1-2 сонячних дня в тиждень, це дуже сумно. Але все таки плоди червоніли і потроху додавали в розмірі. В кінці серпня, абрикоси почали потихеньку опадати, що говорить про їх дозріванні. Значить настав час збирати урожай ипробовать на смак 2й абрикос. І ви знаєте, смак за 3 тижні змінився кардинально, став значно смачніше і солодше, смак практично можна порівнювати з південними плодами, а солодкість і зовсім поступалася лише злегка. Але от розмір, звичайно залишав бажати кращого, він був десь у 2-2. 5 рази менше звичних нам абрикосів. Я зібрав практично 3,5 10 літрові відра плодів. Якщо би був гідний розмір, думаю зібрав би в 2 рази більше.
Чесно кажучи, було трохи прикро, адже кінець весни і початок літа були дуже жаркими, що вселяло надію зібрати чудовий урожай південних фруктів, але що є то є.
Але, ми все одно вийшли з положення. Дружина зварила просто чудове варення, і 20 літрів смачного компоту. Все було дуже швидко з’їдено і випито, так що фотки зробити не встигли.
В кінці хочу підсумувати, я практично впевнений, що якщо буде хоча б нормальне літо ( а якщо буде спекотне, то взагалі казка) то абрикоси визріють не гірше ніж на півдні. І взагалі в нашій смузі можна та потрібно вирощувати не тільки абрикоси, але і інші теплолюбні культури, чим я і займуся наступного літа, напевно посаджу персик а може ще щось.