Абрикос. Користь і шкода. Як вибирати і як зберігати?
Продовжуємо знайомиться з продуктами в алфавітному порядку. Ми обов’язково переберемо і приготуємо всі продукти. Герой сьогоднішньої статті абрикос!
Знайомтеся – абрикос
Абрикос є родичем сливи. Плоди ростуть на невисоких деревах, які в період цвітіння прекрасні. Все дерево, всипане маленькими білими, і біло – рожевими квітками.
Плоди абрикоса круглі, злегка витягнуті з часткової борозенкою. Колір плоду від яскраво-жовтого до яскраво-оранжевого. Гладкий або покритий легким пушком. Всередині плоду є кісточка, ядро кісточки їстівне. М’якоть абрикоса щільна, в міру соковита, солодка, з легкою кислинкою. Абрикос має дуже виражений аромат.
Користь абрикоса
Всередині плоду є кісточка.
На радість любителям солодкого свіжий абрикос має 48 кКал на 100 гр. , у той час як курага по калорійності легко обганяє авокадо – 232 кКал на 100 гр.
М’якоть абрикоса багата на вітаміни груп A, B, C, E, H і PP. З мінералів може похвалитися вмістом калію, магнію, заліза, йоду, натрію, фосфору, клітковиною.
Абрикос позитивно впливає на організм в цілому. Підвищує рівень гемоглобіну в крові, попереджає проблеми, пов’язані з “щитовидкою”, нормалізує роботу серцевого м’яза. Бореться з холестерином, усуває проблеми з кишечником, покращує пам’ять.
Чим же шкідливий абрикос?
В цілому герой статті нешкідливий. Є кілька моментів, про які нижче.
В ядрах кісточки міститься синильна кислота. Вона смертельно небезпечна, але в одному ядрі її так мало, що організм на неї навіть уваги не зверне.
З-за високого вмісту цукру, абрикос не рекомендується хворим на діабет. Людям зі слабким шлунково-кишковим трактом теж ризикувати не варто, є ризик розбудити діарею.
Абрикос в косметології
В цій сфері застосування абрикоса дуже широко. З м’якоті роблять маски для обличчя. Екстракти абрикоса додають у креми, шампуні і бальзами.
Кісточка і ядро застосовується у виготовленні олії, яка пом’якшує, відновлює і живить шкіру. Так само кісточка входить до складу скрабів для обличчя і тіла.
Абрикос в кулінарії
Плоди абрикоса широко використовуються в кулінарії. М’якоть фрукта споживають як у свіжому вигляді, так і піддають термічній обробці. З абрикоса роблять курагу, шляхом видалення кісточок і просушуванню. З плодів варять варення та джеми, мармелад і східні солодощі, виробляють соки та сиропи.
Так само абрикос входить до складу страв з м’яса, птиці і овочів. З абрикоса навіть виготовляють алкогольні напої.
З кісточок віджимають масло, а ядра можна придбати як горіхи на вагу або фасованих упаковках.
Вибір і зберігання
Зрілий абрикос рівний яскравий помаранчевий колір. На смак і запах – солодкий, ароматний. При легкому натисканні на плід не залишається вм’ятин. Плід цілий, без явних тріщин та інших пошкоджень. Темні плями на шкірці є ознакою псування.