Кулінарія

Дуже смачна, запечена риба з овочами: найкращі рецепти

Як готується смачна запечена риба з овочами в духовці

Найприємніше, що ви можете використовувати будь-яку рибу, яку любите. Овочі теж можна сміливо міксувати, це буде гарніром. Навіть якщо у вас немає часу або незабаром повинні прийти гості, всього 20 хвилин підготовки і ваше блюдо вже в духовій шафі. Можна постійно змінювати інгредієнти, так у вас і смак буде змінюватися.

У фользі

Дуже легке, неймовірно смачне і корисне блюдо, в якому зберігаються всі корисні властивості і соки. Можна використовувати навіть для пікніків, готувати на мангалі. Із зазначеної кількості продуктів виходить 4 повноцінних порції.

Нам знадобиться:

  • 0,5 кг рибного філе (тут використовується морський окунь, але можна брати і тріску);
  • 4 картоплі;
  • головка цибулі;
  • середня морква;
  • перець болгарський;
  • звичайний помідор (або по 4 шт. черрі на порцію);
  • 4 зубчики часнику (за бажанням);
  • спеції і приправи «для рибних страв», перчик, сіль.
  • Рибне філе нарізаємо квадратними шматками, десь по 4 сантиметри, перчимо, солимо, висипаємо приправу. Картоплю – кубиками, моркву – кружальцями, цибулю, перчик – півкільцями. Якщо взяли великий помідор, необхідно порізати її невеликими кубиками, а якщо черрі – половинками. Часник не чіпаємо, нехай буде цілим.
  • Відриваємо шматок фольги (25-30 см) викладаємо філе, потім цибулю, картоплю, помідори, перчик і останнім шаром моркву. Кожний шар слід підсолити і поперчити. Тепер робимо конвертик: фольгу починаємо загортати від куточків до центру, добре защепляем наш згорток, злегка стискаємо, щоб вийшло щільно. Закриваємо другим листком фольги, защепляем так, щоб стики на двох аркушах не співпадали, так сік весь залишиться всередині. Відправляємо в духовку на годину, якщо готуєте на вугіллі, то на 30 хвилин.
  • Для того щоб вміст нашого конверта стало рум’яним, а не тушкованим, за 10 хвилин до кінця приготування дістаємо деко, трошки розкриваємо фольгу, ставимо далі зарумяниваться. Зайвий сік випарується, а страва стане рум’яним. Можна подавати відразу у фользі.

Червона риба

Цей варіант дуже простий, але при цьому дуже смачний і ситний. Робити будемо з сиром.

Підготуємо:

  • 400 г червоної риби (будь-яка не дуже суха і без дрібних кісток);
  • 400 г броколі;
  • 1 цибулина;
  • 1 яйце;
  • 50 г молока;
  • 70 г твердого сиру;
  • зелень і суміш сухих трав за смаком.

Можна відразу включити духовку нагріватися. Тим часом рибне філе без шкірки розрізаємо на невеликі шматочки, пропарюють хвилин п’ять на сковорідці з парою ложечок води. У каструльці з товстим дном пропарюють близько п’яти хвилинок брокколі, можна брати заморожену. Подрібнюємо цибулину. Яйця збиваємо з молоком, сир дрібно натираємо. Далі все ще простіше: у форму для запікання складаємо брокколі, підсолюємо, присипаємо спеціями. Далі викладаємо цибулька і рибу, можна ще підсолити. Потім все заливаємо яєчно-молочною сумішшю і посипаємо сиром. Ставимо в духовку на 15-20 хвилин. Для подачі засипаємо рубаною зеленню. Виходить смачне і соковите блюдо.

Форель з незвичайним соусом

Відмінний варіант запеченої в духовці риби. Будемо використовувати форель, але ви при бажанні можете поміняти на будь-яку іншу червону рибку. З овочами теж легко експериментувати, можна брати ті, що є в наявності. Добре брати мікс заморожених і свіжих. Виходить дуже соковито.

Візьмемо:

  • 550 г філе форелі;
  • 300 г будь-яких заморожених овочів;
  • помідор;
  • 2 болгарських перчика;
  • цибулина;
  • зубчик часнику;
  • 3 стіл. л. растительн. масла;
  • сіль, спеції.

Маринад:

  • 4 стіл. л соєвого соусу;
  • 2 стіл. л. лимонного соку;
  • 1 чайн. л. меду;
  • сіль, спеції для риби-на смак;
  • 1 стіл. л. солодкого соусу чилі.

Займемося спочатку маринадом. Для цього з’єднуємо всі компоненти. Часник можна подрібнити ножем, натерти або пропустити через прес. З риби прибираємо шкіру, промиваємо, розрізаємо на порційні шматки. Обмазуємо нашим соусом всі філе, присипаємо спеціями, підсолюємо. Залишаємо рибку маринуватися на півгодини.

Заморожені овочі розморожуємо, інші нарізаємо великими шматками. У форму для запікання наливаємо олію, викладаємо заморожені овочі, цибулю і трохи підсолюємо. Додаємо перець, посипаємо часником і викладаємо помідори, знову підсолюємо. Зверху розподіляємо рибне промаринованное філе. Поливаємо трохи маринадом. Ставимо на 25 хвилин у духовку на 180 градусів. Подаємо готову рум’яну форель з овочами, присмачивши лимонним соком.

Риба, запечена в рукаві разом з овочами

Рибка є відмінним джерелом білка. Крім того, в ній є амінокислоти і безліч інших корисних речовин. Вона обов’язково повинна бути присутніми в нашому раціоні. Не обов’язково її смажити, найкраща альтернатива – запікання в духовці. Зручно використовувати для цього рукав. Так і деко залишається чистим, і страва виходить нереально соковитим, адже весь сік залишається всередині.

Швидко і смачно

Така страва ідеально підходить для дитячого раціону. Воно нежирне і дуже смачне.

Склад простий:

  • 4 рибних філе (будь-без дрібних кісток);
  • 2 цибулини;
  • 2 моркви;
  • 2 томата;
  • 2 стіл. л. сметани;
  • 2 стіл. л лимонного соку;
  • сіль і спеції за смаком.

Для маринаду сік лимона з’єднуємо зі спеціями і сіллю. З рибкою добре поєднуються розмарин і чебрець. Рибу розбираємо, відокремлюємо філе, можна взяти вже готове. Заливаємо підготовленим маринадом, залишаємо на 15-20 хвилин. Поки будемо готувати овочі, можна брати абсолютно будь, адже риба поєднується з усіма. Смачно, приміром, з кабачками, зеленим горошком, болгарським перцем. Овочі нарізаємо середніми кубиками, змішуємо зі сметаною. Відправляємо філе і овочі в рукав, щільно зав’язуємо його. Випікаємо близько півгодини в духовці. Можна їсти як самостійне блюдо або зробити на гарнір картоплю, макарони.

З картоплею

Тут також ви можете взяти абсолютно будь-яку рибу, як білу, так і червону. Мабуть, самий бюджетний варіант – минтай. Він завжди є в магазинах за доступною ціною. В рецепті використовується морський язик, в ньому немає небезпечних дрібних кісток.

Нам знадобиться:

  • 700 г філе морського мови;
  • 7 картоплин;
  • 2 головки цибулі;
  • 1 морква;
  • кріп, сіль і спеції.

Як приготувати? Все досить просто: заздалегідь розморожене філе нарізаємо середніми шматочками, викладаємо в чашку. Моркву миємо, очищаємо, нарізаємо кружальцями або кубиком і відправляємо до рибки. Очищену цибулю ріжемо великими шматочками, якщо дрібний – просто ділимо навпіл і теж в чашку. Картоплю – великими часточками і до інших компонентів. Додаємо рубану зелень, солимо, висипаємо спеції за смаком. Перекладаємо рибні шматочки і овочі в пакет, зав’язуємо і робимо на плівці кілька проколів, щоб пар виходив. Ставимо в духовку на 40-45 хвилин. Виходить основна страва з гарніром.

Ситно і корисно

Візьмемо:

  • 1 кг окуня річкового;
  • 1 морквина;
  • 2 помідори;
  • 2 цибулини;
  • 50 г вершкового масла;
  • 2 картоплини;
  • зелень, сіль за смаком.

Рибу чистимо, промиваємо, солимо, перчимо. Овочі нарізаємо соломкою і обсмажуємо, підсолюємо. Запікати можна у фользі або в рукаві, як зручніше. Ми використовуємо фольгу. Змащуємо її маслом, викладаємо нарізану кружальцями картоплю, далі частину овочевої засмажки, подрібнену зелень. Другу частину овочів кладемо в рибу, тобто фаршируємо її. Викладаємо на інші інгредієнти і все загортаємо. Запікаємо близько 30 хвилин. Можна за кілька хвилин до кінця смаження відкрити фольгу і з’явиться золотава скоринка.

Тушкована риба з овочами в духовці з картоплею

Такий спосіб приготування робить рибку дуже ніжною, соковитою і ароматною. Як гарнір можна відварити рис, картоплю, макарони, гречку. Одним словом все, що любите. В таких рецептах краще використовувати рибку без кісточок або з мінімальною їх кількістю.

Тушкований минтай в рукаві

Тушку можна готувати цілком або розрізати на шматочки, як вам більше подобається. Смачно робити з оливками, помідором. Рибу розморожуємо природним шляхом, якщо потрібно, обробляємо, очищаємо і добре промиваємо.

В рецепті використовується:

  • 600 г минтая;
  • 1 чайн. л. томату;
  • 1 болгарський перчик;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 ст. л. води;
  • сухі спеції (орегано, паприка, базилік, розмарин і інші за бажанням);
  • 1 стіл. л. рослинного масла;
  • сіль.

Нарізаємо довільно червоний болгарський перець. Можна навіть взяти різних кольорів, щоб блюдо вийшло більш барвистим і яскравим. Морквину промиваємо, нарізаємо кружальцями. Цибулю – кільцями, не дуже товстими. В окремій мисці з’єднуємо воду і рослинну олію. Додаємо сюди томатну пасту, сіль, трави, все промешиваем. Якщо хочете більше соку, додайте більше рідини.

Змішуємо рибу і овочі, робимо все акуратно, щоб рибні шматочки не розвалилися. Складаємо все в пакет для запікання, заливаємо добре соусом, затягуємо і акуратно промешиваем. Соус повинен рівномірно розподілитися. Ставимо на півгодини запікати при 200 градусах. Минтай виходить м’якенький і соковитий.

Із соусом та картоплею

Швидкий, простий і смачний варіант для домашнього свята. Виручає завжди, якщо на підготовку залишилося зовсім мало часу.

Склад простий:

  • 750 г тріски;
  • 1 кг картоплі;
  • головка цибулі;
  • 100 мл майонезу;
  • 4 стіл. л. олії;
  • 3 стіл. л. борошна;
  • сіль, приправи.

Картоплю очищаємо, нарізаємо середніми шматочками. У рибки видаляємо все зайве, солимо, обвалюємо в борошні і трохи підсмажуємо на олії. Нам потрібно, щоб вийшла красива рум’яна кірочка. Цибулю ріжемо кільцями. Картоплю перекладаємо в деко з глибокими бортиками або форму для запікання, присипаємо спеціями, розкладаємо на неї рибні шматки і цибульні кільця. Включаємо духовку. Майонез викладаємо в середину заготівлі, розподіляємо по всій поверхні, щоб вийшов шар соусу. Ставимо запікатися на 50 хвилин. Подаємо із зеленню.