Город

Підготовка персиків і абрикосів до зими

Саме там знаходиться наша дача, на якій крім традиційних для цієї місцевості культур, ми вирощуємо і більш теплолюбні рослини.

Вирощуємо їх не так давно – дерева абрикосів і персиків у нас молоді: старшому абрикосу 7 років, а молоді є навіть посаджені тільки-тільки цієї осені. Самому старшому персика 4 роки( буде зимувати третю зиму), а молоді підсаджені цієї весни.

Ну звичайно, я вибирала сорти, які більше підходять до умов нашої місцевості: персики в основному канадської та американської селекції з морозостійкої серії, а сорти ростуть у нас абрикосів отримані переважно на сході країни, де, як я чула, використовувався в селекції абрикос маньчжурський, що володіє дуже високою морозостійкістю.

Але так чи інакше – готувати ці рослини в нашій зоні до зими потрібно.

Спочатку з приводу абрикоса: я його не укриваю, за винятком саджанців-первогодок. Первогодкам ж, як я перевіряла не раз, тут достатньо найпростішого укриття з пари шарів агроспана – просто, щоб не обвітрилися студеними вітрами, адже кора на молодих стовбурах ще дуже тонка.

Для абрикосів тут взимку не страшні морози, а відлиги. В останні роки вся центральна частина Росії страждає від перепадів погоди: то морози, то відлиги, при яких випав сніг починає танути, навколо стовбурів абрикоса утворюються лунки, у які потрапляють талі води і вони замерзають при негативних температурах, то відтають, коли днями повітря прогрівається до “плюса”. І ось цей лід, то застигає на стовбурі, то оттаивающий, і псує кору в нижній частині стовбура абрикоса, де знаходиться коренева шийка, відбувається так зване її подопревание, в результаті якого дерево поступово засихає.

Звичайно, взимку ми приїжджаємо і отгребаем сніг від абрикосів, але не завжди можна встигнути вчасно і тому в цьому році для підстраховки я вирішила обробити стовбури мастикою Долматова.

Не рекламую цю матсику насамперед тому, що сама пробую в перший раз. Це – антисептичний засіб, але має масляну основу, як я читала, тому кора як би пом’якшується і дезінфікується, а всяких тріщинок, як правило, на ній буває достатньо. Чим небезпечні тріщини? Так просто через них у рослини легше проникає грибок і, до речі, заодно я промазала і морозобоіни на черешнях, які з’явилися після складної зими. Їх не багато, але все ж. Але навесні обробку слід повторити.

Колір мастики страшний, чорний, що поробиш. Це , напевно, тому, що в складі дьоготь, інакше чому його також рекламують для відлякування мишей? А миші запах дьогтю не люблять.

Я знаю, що багато користуються садовим варом, хтось робить мастику самостійно за своїм рецептам, але садовий вар занадто щільний, а варити щось самостійно у мене немає ні бажання, ні часу.

До речі і низ біля стволів персиків я опрацювала точно також, але персики підуть під укриття.

Як я переховувала в минулому році, більше не буду – немає в цьому сенсу, а я тоді просто обернула деревця агроспаном і зверху наділу цукрові мішки. Половина персиків вижили (у нас було до -30-ти), а половина – ні, але тут , звичайно, зіграла роль і низька морозостійкість сортів – мене просто обдурили з ними в кримському інтернет-магазині, але яка зима попереду – невідомо, тому постараюся укрити більш правильно і зараз вже підготувала їх до укриття:

Просто ось так дуже акуратно, в кілька прийомів, їх зігнула.

Деякі персики у мене спеціально сформовані в кущову форму, але є нові, які прийшли вже з високими стовбурами – довелося гнути стовбури, благо, що вони ще гнучкі.

А ось агроспан я буду накидати поверх дерев за типом парничка, тому що тепло йде до рослині від землі. Зверху випаде сніг і він буде служити додатковою теплоізоляцією, а от коли крони просто обмотані агроволокном, то тепла рослина не отримує і температура під укриттям практично дорівнює температурі навколишнього повітря.

Але агроспан буде пізніше, у листопаді, при встановленні впевнених “мінусів”, а поки персики постоять так – звикнуть. Пізніше згинати було б небезпечно, так як на морозі гілки крихкі.

Передбачаю реакцію: як буду приховувати, коли дерева виростуть? Ніяк – після початку плодоношення підвищується морозостійкість і, крім того, вже пройде з адаптація.

І останнє – про обрізку. Про персики сказати поки нічого, тому що теплолюбні культури я обрізаю навесні, коли зрозуміло, як вони перезимують, а ось абрикос – обов’язково, в кінці жовтня. В цьому році я на них не робила зелених операцій – так склалися обставини, тому формувати буду зараз, але це вже окрема тема.