Кулінарія

Тушкована капуста з куркою і гарніром

Зараз продають молоду капусту і її качани, хоч і не щільні, але сама по собі капуста дуже смачна і корисна. Зимові сорти капусти не менш смачні і корисні, і це значить, що пора гасити капусту!

Капуста добре поєднується з м’ясними і з овочевими добавками. Її можна готувати з яловичиною, свининою, куркою, рибою, а також з картоплею, морквою, цибулею, кабачками, і не вона погано поєднується з грибами.

У цій статті я розповім, як я тушу молоду червневу капусту з куркою.

Нам знадобиться:

  • Капуста білоголова рання – 1 кг;
  • Курка охолоджена – 0,5 тушки;
  • Морква – 1 невелика штука;
  • Цибуля ріпчаста -1 головка;
  • Масло рослинне – 3 ст. ложки;
  • Сіль і перець – за смаком;
  • Зелень кропу і лавровий лист – за бажанням.

Для гарніру:

  • Картопля – 1 кг,
  • Сіль;
  • Масло вершкове;
  • Зелень кропу – за бажанням.

Приготування

Пропоную відразу зайнятися картоплею. Його потрібно вимити, почистити, знову вимити. Поміщаємо його в каструлю і ставимо варити, додавши сіль за смаком. Поки вариться картопля, а він повинен буде варитися на середньому вогні не менше 20 хвилин після закипання, ми займемося куркою.

Курку моєму, можна зняти шкірку, хто не любить, і ріжемо на невеликі шматки, приблизно 2 на 2 див. Кістки можна видалити, можна і залишити – теж на ваш розсуд.

Далі чистимо цибулю, миємо й нарізаємо його невеликими кубиками.

Тепер миємо й чистимо моркву і трьом її на дрібній тертці.

Останнім пунктом – нашаткувати капусту, залишивши тільки качан.

Далі нам знадобиться жароміцний посуд. У мене – казанок. На його дна я наливаю рослинне масло, накаливаю його, і обсмажую цибулю до золотисто-коричневої скоринки.

Зверху додаємо шматочки курочки і продовжуємо обсмажувати, часто помішуючи.

Потім додаємо моркву і вже продовжуємо смажити не повільному вогні хвилин 5.

Після висипаємо в казанок капусту, все добре перемішуємо, доливаємо склянку окропу, накриваємо кришкою і тушкуємо 15 хвилин, час від часу помішуючи. Молода капуста готується швидко, але якщо у вас капуста зимових сортів, то її готують на п’ять хвилин більше.

До цього часу вже може зваритися картоплю. Зливаємо воду у вільну посуд, беремо картофелемялку і починаємо м’яти картоплю, додаючи поступово картопляний відвар. Важливо, щоб пюре було розмито ретельно, без грудочок. Можна для цього застосувати блендер. Коли буде готове пюре, додаємо вершкове масло за смаком і кріп – за бажанням.

Не забуваємо помішувати капусту з куркою. За п’ять хвилин до вимикання додамо лавровий лист, сіль, перець і зелень.

Капуста готова! У тарілку спочатку покладемо гарнір – картопляне пюре, а зверху кладемо тушковану капусту з куркою.

На гарнір не погано підходить і вермішель. Можна подавати і з гречкою, і з рисом. На що вистачає польоту вашої фантазії!

Тушковану капусту можна використовувати як самостійну страву без гарніру.